30 nov 2010

Besluit

Mijn mening over het boek is een beetje verdeeld. Het verhaal is wat langdradig en mist wat actie. Het is zeker geen boek die ik spontaan zou lezen. Maar anderzijds hou ik wel van de schrijfstijl van Dimitri Verhulst. De ironische/sarcastische humor die ervoor zorgt dat je toch verder leest in het boek. Ook laat het boek je stilstaan bij de gevolgen van echtscheidingen en de relaties tussen moeder, zoon en stiefvader.
Een aanrader? Niet echt, maar voor leesopdrachten is het zeker geen slechte keuze.

28 nov 2010

Hoodstuk II

Tot mijn grote verbazing bevat het boek een tweede hoofdstuk. In dit hoofdstuk is Jimmy een heel pak ouder (91 jaar). Jimmy was na de reis uit huis gezet.

"Ga naar je zatte vader, je kent de cafés waar hij resideert. Of vraag aan het weeshuis of ze daar geen bed voor jou op overschot hebben, ons maakt het niet uit, al moest je oud worden in de goot, maar hier blijft de deur voor jou gesloten..."

Hoe het komt dat een moeder die zo veel van haar zoon houdt en hem beschermt, toch zo'n beslissing neemt is voor mij een raadsel. Wat Jimmy precies heeft uitgespookt, wordt niet vermeld. Maar ik gok dat het te maken heeft met een diefstal of een grote ruzie met Wannes.

Deel 33-34

De vakantie loopt ten einde. Maar er was nog een uitstap naar de Höchenschwand gepland. Bij de beklimming naar de bergtop liep Jimmy voorop. Als een echt kind, probeerde Jimmy zo veel mogelijk te balanceren op de stoeprand - dit is iets wat ik ook veel deed in mijn jonge jaren -. Als een echte acrobaat liep hij naar boven. Maar Jimmy kwam ten val. Met een reflex greep hij zich vast aan een stuk rots en riep om hulp. Na een paar minuten kwam Wannes aangelopen.
(pg. 219-220)"Hulpvaardig zag hij er niet uit. Hij keek allen maar toe, geamuseerd, triomfantelijk, zonder een woord te zeggen." " 'Ineens zou ik wel goed genoeg zijn voor jou, zeker?' zei Wannes, rustig."

(pg. 221) "Nu hij de uitgestoken hand, de met haat en weerzin uitgestoken hand van Wannes weigerde, dure eden zwoer, zijn vingers in een haak zette, en zich naar boven trok. Op eigen kracht. Ambitieus zijn toekomst in."

Het is duidelijk dat Jimmy koppig blijft en Wannes nooit als zijn vader zal zien. En daar kan ik goed inkomen. Ik zou ook niet willen dat ze me zoiets opdringen.

27 nov 2010

Deel 27-32

Omdat de tijd wat begint te dringen, heb ik besloten om vandaag een groter stuk te lezen zodat ik op tijd klaar geraak.
Bij Jimmy komen de kriebels om iets te stelen weer naar boven. In de bus krijgt hij de kans om een handtas te stelen. Maar Héloïse leidt hem af met een babbel.
De twee brengen samen een tijdje door op een waterfiets waar Héloîse vraagt of het een meisje of een jongetje wordt. Een meisje of een jongetje? Martine bleek zwanger te zijn. Daar had Jimmy nog niet op gelet.
Ook was er een stukje waarbij de gelaatsuitdrukkingen van Jimmy vergeleken werd met die van Martine en Wannes (die niet de biologische vader was). Maar toch vond men dat Jimmy veel weg had van zijn 'vader'. Dit stukje deed me denken aan een liedje van Stef Bos.



25 nov 2010

Deel 22-26

Vandaag ging het wat vlotter om het boek te lezen. Misschien kwam dit doordat er meer gebeurde in het verhaal. De spanning tussen Wannes en Jimmy wordt drastisch verhoogd. Jimmy blijft koppig doen en wilt Wannes niet zien als zijn vader. Uiteindelijk krijgt Jimmy een stevige klap van Wannes. Martine houdt zich echter gedeisd. Ze vraagt zich af of ze wel de juiste man heeft gekozen. Maar ze komt toch tot de conclusie dat Wannes een goede echtgenoot is.

(pg. 152)"En ze liet haar blik weer afdwalen naar buiten, naar een weide, waar een koe net op dat ogenblik met haar staart de vliegen van haar rozige kont ranselde. Vervolgens vroeg Martine zich af hoe het zijn moest om die koe te zijn."

23 nov 2010

Deel 18-21

Vandaag ging het ietsjes moeilijker om het boek te lezen. Ik dwaalde snel af en ik moest sommige stukken opnieuw lezen omdat ik niet meer wist wat ik gelezen had. Maar de humor was deze keer wel wat beter. Zo vertelde Martine een mop over een dronken man die zijn behoefte achterliet in een kookpot (wat eigenlijk geen mop was maar een echt gebeurd verhaal). Ook was er weer een conflict tussen Jimmy en Wannes die uitdraaide op een maaltijd met 2 boze gezichten aan tafel.

21 nov 2010

Deel 14-17

Opnieuw heb ik een stukje gelezen in mijn boek. Dit keer staat de fastfood gigant McDonald's centraal.
Om de reizigers iets nieuws te laten ontdekken, besluit de buschauffeur om te stoppen bij de McDonald's. Dit fenomeen was overgewaaid uit Amerika en vele reizigers hadden er al van gehoord maar niemand was er al binnen geweest. In het restaurant leert Jimmy een meisje 'Héloïse' kennen die ook voor de eerste keer naar het Zwarte Woud reist. Het klikt meteen tussen hen en ze eten samen hun Big Mac op.

Onderstaande afbeelding toont de verspreiding van de McDonald's restaurants.
(Klik op de afbeelding voor vergroting)

17 nov 2010

Deel 10-13

Wat is er leuker dan 's avonds een boek te lezen bij de open haard. Even alles vergeten en een duik maken in de wereld van de literatuur.
Maar het deel dat ik vandaag heb gelezen vond ik wel wat langdradig. 26 Pagina's over een busreis naar het Zwarte Woud. Het belangrijkste dat er gebeurde was dat Wannes de zitplaats van Jimmy innam om zo naast Martine te kunnen zitten. De rest van de tekst ging over hoe Martine 2 repen chocolade opat, een tussenstop in Luxemburg en der Rudy (reisgids) die de passagiers probeerde te vermaken met de allerslechtste moppen.

16 nov 2010

Deel 7-9

In deze deeltjes neemt het gezin de nodige voorbereidingen om te vertrekken op vakantie. Van het inpakken van de bagage tot het controleren of alle deuren gesloten zijn. Ook probeert Wannes Jimmy te overtuigen om hem 'papa' te noemen. Of Jimmy dit werkelijk gaat doen is mij nog niet duidelijk.

Bij het volgende stukje moest ik denken aan een fragment uit 'Zonde van de zendtijd', een komisch programma op canvas.
 (pg. 52) "Als Wannes er niet in slaagde een goeie band met het kind van zijn geliefde op te bouwen, dan zou hij op termijn ook zijn geliefde verliezen. Dat begreep Wannes. En dat begreep ook Jimmy. En Wannes begreep dat Jimmy het begreep en Jimmy begreep dat Wannes het begreep. Zoals ze ook begrepen dat ze het van elkaar begrepen dat ze het alle twee begrepen, dat van dat begrijpen, van dat begrijpen van dat begrijpen van elkaar. Of dan toch zoiets ongeveer."



14 nov 2010

Deel 4-6

Terwijl heel het land met wateroverlast zit, neem ik de tijd om nog wat verder te lezen in mijn boek.
Tot nu toe is er nog niet veel gebeurd in het verhaal. Martine (de moeder) is een nieuwe relatie begonnen met Wannes. Wannes heeft veel zin om met Martine en haar zoon Jimmy op reis te gaan. Maar Martine heeft daar niet zo veel zin in. Uiteindelijk besluit Martine toch om mee te gaan en ze plannen en reis naar het Zwarte Woud.


Om me het Zwarte Woud beter te kunnen voorstellen bij het lezen, heb ik een  sfeerbeeld van de streek opgezocht.


11 nov 2010

Deel 1,2 en 3

Vandaag heb ik de eerste 3 deeltjes van het boek gelezen. Wat meteen opvalt is de schrijfstijl van Dimitri Verhulst. Het verhaal wordt op een sarcastische/ ironische manier verteld. Dit zorgt ervoor dat dit boek aangenaam is om te lezen, ondanks het feit dat het verhaal zelf niet veel inhoudt.
Hieronder heb ik een voorbeeld toegevoegd die de schrijfstijl van Dimitri Verhulst duidelijk maakt.

(pg. 20 ) “Geholpen door het feit dat Francisco Paulino Hermenegildo Teódula Franco y Bahamonde Salgado Pardo, beter gekend als kortaf Franco, het leven had gelaten en de Spaanse natie nog tijdens het rottingsproces van deze fascistische dictator werd omgevormd tot een democratisch koninkrijk, leerde heel Europa vlot met peseta’s betalen en vloog ’s zomers de ene charter na de andere naar het land van de stervende stier.’Fatsoenlijke huishoudens verteerden hun vakantiepremie op Tenerife, Mallorca, Ibiza of een willekeurige badplaats gelegen aan de Costa Brava of Costa del Sol.

8 nov 2010

Verkenning

Vandaag ben ik begonnen met het verkennen van het boek. Het boek heb ik aangekocht in de Standaard Boekhandel. Dit heeft als voordeel dat het boek in zeer goede staat is: nog geen ezelsoren, geen vlekken,...  Het is zelf zo dat ik een beetje tegenspartel om het boek te lezen omdat ik het niet wilt beschadigen.
Het is geen groot boek. In totaal telt het boek 236 pagina's. Wat ook opvalt is dat het boek niet bestaat uit hoofdstukken maar uit kleine deeltjes van 5-10 pagina's.


Kort samengevat gaat het over een moeder die gescheiden is, een elfjarige zoon heeft en een nieuw leven wil beginnen met haar nieuwe partner. Het verhaal speelt zich af op reis waar de nodige conflicten ontstaan. Ik vermoed dat de familie eerder van een lagere klasse is. Of dit waar is, zal ik zien bij het lezen van het boek.

Welkom

Welkom op mijn blog.
Deze blog heb ik gemaakt naar aanleiding van een schoolopdracht. De bedoeling is om tijdens het lezen van het boek 'De laatste liefde van mijn moeder' van Dimitri Verhulst mijn persoonlijke ervaring/mening hier te plaatsen. Dit kan in de vorm van een tekst maar evengoed een afbeelding, filmpje,... Hopelijk wordt het een interessante blog.

Grtz. Bram